Orofaciale fysiotherapie of kaakfysiotherapie

Nadiya Mutsaers | Orofaciaal fysiotherapeut | kaakfysio

Orofaciale fysiotherapie of kaakfysio is een specialisme in de fysiotherapie. De behandeling richt zich op het hoofd-hals gebied en is een prachtige ondersteuning van onze tandarts behandelingen. Hiermee kunnen we ook preventief te werk gaan.

In Nederland zijn bij het schrijven van deze pagina (maart 2020) slechts 48 orofaciaal therapeuten of kaakfysiotherapeuten werkzaam. Kaakfysiotherapie wordt gebruikt bij kaakklachten. Hierbij kunt u denken aan beperkte mondopening, hoofdpijn, klemmen, knarsen of onverklaarbare kaakpijnen. Door middel van oefentherapie of dry needling streeft de behandelaar naar vermindering van pijn en functieherstel (bijvoorbeeld het verkrijgen van een goede mondopening). De belangrijkste oefeningen betreffen rekoefeningen voor een betere mondopening, massage van de kauwspieren en ontspanningsoefeningen ter pijnvermindering.

Wilt u een afspraak of meer informatie? Neem dan contact met ons op middels ons contactformulier.

Kaakklachten en Orofaciale fysiotherapie of kaakfysiotherapie

Kaakklachten worden ook wel temporomandibulaire dysfunctie genoemd (TMD). Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van de kauwspieren en het kaakgewricht. 

De meest voorkomende klachten bij TMD zijn:

  • Pijn aan het kaakgewricht.
  • Onbegrepen tandpijn en/of overgevoeligheid van de tanden. 
  • Beperkte mondopening.
  • Knakkende of knarsende kaakgewrichten.
  • Pijn, stijfheid en/of vermoeidheid van de kauwspieren. 

De klachten kunnen problemen veroorzaken bij eten, spreken, gapen of zingen. Ook kunnen de klachten gepaard gaan met hoofdpijn, oorpijn en/of nekpijn. 

De orofaciaal fysiotherapeut is bij uitstek geschikt voor behandeling van deze klachten. Als orofaciaal therapeut ga ik opzoek naar de oorzaak van de klachten. Ik zie klachten als wegwijzer. Klachten zijn namelijk de feedback van ons lichaam. Het is belangrijk dat je de feedback van je lichaam leert kennen. 

Mogelijke oorzaken en/of herstel belemmerende factoren van TMD zijn veelvoudig mondgedrag zoals nagelbijten, kauwgom kauwen, klemmen en/of knarsen van de tanden. Daarnaast heeft houding invloed op de stand van de kaak en spierspanning. Ook de mentale gesteldheid speelt vaak een zeer belangrijke rol en kunnen kaakklachten soms zelfs een symbolische functie hebben. Denk bijvoorbeeld aan de volgende spreekwoorden en gezegden:

  • Iets voor je kiezen krijgen
  • Even doorbijten
  • Iets verbijten
  • Je ergens in vastbijten.

De oorzaak van de klachten variëren sterk per persoon en om die reden neem ik uitgebreid de tijd om achter de oorzaak van uw klachten te komen. Tevens doordat kaakklachten vaak multifactorieel zijn is het van belang dat er een mogelijkheid is om multidisciplinair te werken. Bij tandartsenpraktijk Tilburg is een intensieve samenwerking tussen tandarts, orofaciaal therapeut en andere disciplines mogelijk.  

Klemmen van de kaak & tandenknarsen

Het klemmen van de kaak betekent dat de tanden op elkaar geklemd worden. Tandenknarsen betekend dat de tanden over elkaar worden geschoven. De term voor deze beide vormen is bruxisme. Deze verkeerde mondgewoontes gebeuren vaak onbewust en kunnen zorgen voor ernstige verlies van tandweefsel en pijnklachten van het kauwstelsel. Daarnaast kan het zorgen voor oorpijn, oorsuizen, hoofdpijn en nekklachten. 

De exacte oorzaak van tandenknarsen of kaakklemmen is soms moeilijk te achterhalen. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, drugsgebruik, overmatig cafeïne gebruik en bepaalde medicatie wordt in verband gebracht met bruxisme. Emoties kunnen ook het klemmen of knarsen versterken.

Veel mensen zijn geneigd om in moeilijke tijden dan ook meer te klemmen of knarsen. Ook kan pijn stresserend zijn (het is namelijk een signaal van dreiging). Daardoor kan je in een vicieuze cirkelterecht komenvan pijn => stress => pijn enzovoort, als gevolg.

Als orofaciaal fysiotherapeut bekijk ik de mens als geheel. Alles is met elkaar verbonden. In onze huidige maatschappij slaat bij veel mensen de balans tussen in- en ontspanning negatief door. Ik geef geregeld advies over het belang van het zoeken naar balans, goede voeding, rust, regelmaat en beweging. Daarnaast werk ik veel samen met andere disciplines zodat er vanuit een breed perspectief aan uw klachten wordt gewerkt.